Earth Rise billedet er et af de mest kendte billeder fra rumkapløbet. Det blev taget af astronaut William Anders under Apollo 8 missionen d. 24. december 1968. Billedet tildeles ofte æren for at starte miljø- og klimabevægelsen: For første gang nogensinde så man Jorden i så høj opløsning udefra. Som den hænger der, ved siden af Månen, ser man hvor smuk og farverig, blå marmorkugle vi bor på. I dette billede befinder hele menneskeheden sig lige der: På marmorkuglen som svæver i det tomme rum.

I en del af tidsrum, hvor apollo-rumskibet havde kontakt til Jorden blev der sendt TV-live til TV-seere i USA.  Under en af disse transmissioner læste de på skift op af første mosebog (den hedder “skabelsen” på engelsk). Den kan du høre herunder:

Apollo 8 landede igen på Jorden den 27. december 1968.  Missionen var uden landing på Månens overflade; men de tre astronauter var de første mennesker, der så Månens bagside.  Indtil da havde man kun kendt Månens bagside fra billeder taget af rumsonder (første gang med USSR missionen Luna 3 i 1959).

Står man på Månens overflade står Jorden stille på himlen.  En “Jord-opgang” er i virkeligheden misvisende da det kun opleves fordi man selv bevæger sig i kredsløb om Månen.  Men billedet af den opgående Jord blev et symbol på, at Jorden er vores oase i rummet og vi bør passe godt på den.