"Houston we have a problem"

Dette er det kendte citat fra de koldblodige astronauter ombord på Apollo 13 missionen efter en  eksplosionen i en brændselscelle. Båndoptagelser af kommunikation viser at de faktisk sagde: "Houston vi har haft et problem..."  det vil sige, at det var inden det var gået op for dem, hvor alvorlig situationen var.

Apollo 13 blev opsendt den 11. april 1970 med astronauterne James Lovell, Fred Hahaise og John Swigert.  Jack Swigert var ikke en del af det oprindelige team for turen - han var en del af backup-teamet.  Men Ken Mattingly, der var en del af det oprindelige team, var under mistanke for at være smittet med mæslinger.

På vej til Månen den 13. april klokken 21 Houston tid 1970 eksploderede en brændselscelle der skulle producere strøm.  Astronauternes liv var i fare og en nødplan måtte hurtigt lægges. Landingen på Månen blev aflyst og der blev improviseret en feberredning.  Astronauterne måtte opholde sig i landingsfartøjet da der var kun en begrænset mængde ilt i kommandomodulet.  Det lykkedes imod svære odds at redde astronauterne velbeholdne tilbage til Jorden.