Under Space Days vil vi ikke kun kigge bagud og fejre de historiske bemandede månelandinger mellem 1969-1972, men se fremad og stille spørgsmålet: "hvordan vender vi tilbage til Månen".

I 2019 tager vi fra Dansk Selskab for Rumfartsforskning ud til Børn og unge på skoler og gymnasier og laver forløb om Månen. Herunder kan du læse citater fra elever som har gennemgået forløb med os og få indblik i hvad børn og unge tænker og føler om menneskelig udforskning af Månen.

Plakat med citater fra unge på dansk
Plakat med dreng og pige som kigger på Månen

Citater

En rejse ud i rummet var engang fiktion. Det er en spændende tid, der ligger forude, og som vækker nysgerrigheden hos de fleste. For hvem vil ikke gerne vide, hvad der er derude i det blå? 

- Louise Solhøj Jørgensen (ZBC 2.g elev). Læs kronik

Det er nu 50 år siden mennesket sidst har sat fod på månen, og siden da er jordens befolkningstal steget eksponentielt og vi bruger ressourcer som aldrig før. Det er netop derfor vigtigt at vi sikrer vores fremtid før det er for sent. Det er os, der som den næste generation, skal overtage den verden vor forældre har efterladt os.

- Birk Topp-Jørgensen (ZBC 2.g elev). Læs kronik

Det kunne være spændende og sejt at gå på Månen. Måske kan man finde ud af nye ting? Jeg tænker ikke så meget over det farlige. Jeg tror ikke at vi bor på månen når jeg er voksen. Måske om 60-70 år.

- Thilde Holst Schytte (9. klasse)

Jeg synes det er betagende at vi ikke længere er ”fanget” på Jorden, som vores forfædre har haft æren af at udforske. Det ukendte er for mig mere intensivt spændende. Dét, at intet menneske før har sat sit aftryk, får blodet i min krop til at sitre og jeg tror netop at det er den følelse, der lige siden udvandringen fra Afrika, har ligget som et dybt instinkt. 

- Rasmus Skovbo Carlsen (ZBC 2.g elev). Læs kronik

Når jeg kigger på Månen så tænker jeg at det er vildt hvor stort universet er. Det er spændende at vi ikke rigtig ved at der er derude. Jeg tænker ikke kun på månen når jeg kigger derop, men på hele rummet og alle galakserne.

- Thilde Holst Schytte (9. klasse)

Det er blot et spørgsmål om tid, før NASA, ESA og de andre rumagenturer får stablet et hold af toptrænede astronauter på benene, og sendt dem afsted på menneskehedens måske største eventyr nogensinde. Disse mennesker vil muligvis være begyndelsen på en ny verden, hvor mennesker vil bebo utallige planeter, både i og uden for vores solsystem.

- Bertram Graversen (ZBC 2.g elev). Læs kronik

For at mennesker skal have muligheden for at komme til månen og tilbringe tid deroppe, er man tvunget til at leve meget bæredygtigt. Det er vigtigt man kan udnytte de givne ressourcer optimalt og hensigtsmæssigt, samt at genbruge alt der kan genbruges.

- Victoria Oline Kramer (ZBC 2.g elev). Læs kronik