I oktober-november 2019 viste vi i samarbejde med Cinemateket måne-relaterede film med spændende og relevante oplæg og paneldiskussioner før filmene vises.

Hidden figures poster

"Hidden Figures" med Q&A ved foreningen Kvinder i Fysik (KIF)

Onsdag d. 2. oktober 2019 kl. 19.15. Se begivenhed

Den sande og utrolige historie om de tre sorte kvinder Katherine Johnson, Dorothy Vaughn og Mary Jackson, der endte med at blive hovedkræfterne i at sende den første astronaut i kredsløb om jorden. Det var en af NASAs største bedrifter og var medvirkende til at USA fik overtaget i rumkapløbet. Det visionære trekløver udfordrede linjerne mellem både køn og race og var med til at inspirere en hele generation.

"Apollo 13" med Science Faction

Søndag d. 6. oktober 2019 kl. 15.00. Se begivenhed

Apollo 13 er en film fra 1995, instrueret af Ron Howard. Den handler om den uheldsramte og mislykkede Apollo 13 månemission i 1970. Besætningen ombord på Apollo 13 kan se, at rumfartøjet mister ilt. På Jorden breder frygten sig. Hvad der blev anset for en rutinemission er pludselig blevet en truende katastrofe. Apollo 13 kan ses på Netflix.

Apollo 13
Først til månen banner

"Først til Månen"

Mandag d. 14. oktober 2019 kl. 13.00. Se begivenhed

Da den modige og beslutsomme 12-årige Mike opdager, at en excentrisk milliardær planlægger at flyve til Månen, stjæle alle dens ressourcer og ødelægge det amerikanske flag, der blev plantet af Apollo XI-astronauterne under menneskets historiske månelanding, begynder nedtællingen til et spektakulært eventyr. Sammen med sin bedstefar, sine to bedste venner Amy og Marty og en klog kamæleon, drøner Mike afsted mod Månen for at stoppe milliardærens plan og erobre det amerikanske flag.

The Right Stuff

Søndag d. 20. oktober 2019 kl. 14.00. Se begivenhed

The Right Stuff er en amerikansk historisk dramafilm fra 1983 baseret på Tom Wolfes bestsælgende bog med samme navn. Filmen omhandler de syv testpiloter der blev udvalgt til at være astronauter under Mercury programmet, USAs første bemandede rummissioner.
The right stuff poster
In the shadow of the Moon banner

In the Shadow of the Moon

Torsdag d. 24. oktober 2019 kl. 16.30. Se begivenhed

Mellem 1968 og 1972 rejste 24 amerikanere til Månen. I denne dokumentarfilm fortæller Apollo-astronauterne deres egen historie, og de deler deres tanker om, hvad de store opdagelsesrejser betød for dem selv og hele menneskeheden. Vær forberedt på intime og afslørende interviews med de vigtigste besætningsmedlemmer fra alle Apollo-missionerne fra Apollo 8, den første tur rundt om Månen, til den sidste månelanding, Apollo 17, hvor to mænd boede på Månens overflade i over tre døgn. Interviewene bliver kædet sammen af restaurerede NASA-optagelser, hvoraf kun få af dem har været vist før.

Apollo 11 med foredrag af astrofysiker Jophiel Wiis

Søndag d. 27. oktober 2019 kl. 16.00. Se begivenhed

Dokumentarfilmen 'Apollo 11' ser nærmere på den første bemandede landing på Månen med kommandør Neil Armstrong og pilot Buzz Aldrin i 1969. Filmoplevelsen har været intet mindre end 50 år undervejs, da den først er blevet til, efter man fandt guld i form af hidtil usete 70 mm-optagelser af opsendelsen.

Plakat for Apollo 11 filmen
moon

"Moon" med Science Faction

Søndag d. 3. november 2019 kl. 16.00. Se begivenhed

Moon er en britisk science fiction-film fra 2009, instrueret af Duncan Jones. Filmen handler om Sam Bell (Sam Rockwell) der er den eneste beboer på en månebase, hvor han arbejder med at udvinde Helium-3 til brug for Jordens energiforsyning. Han er ansat på en 3-årig kontrakt og har en robot som hjælper. To uger før hans kontrakt udløber begynder der at ske sære ting på månebasen. Moon kan ses på Netflix.

Tidligere arrangementer

first man

"First Man" med foredrag om Apollo programmet ved Finn Willadsen

Denne film blev vist fredag d. 28. juni 2019 kl. 19.00. Se begivenhed

Filmen 'First Man' handler om den farligste mission nogensinde i vores historie - nemlig månelandingen i 1969. 'First Man' er et biografisk drama, men fokuserer på den sjældent fortalte historie om de mange menneskelige omkostninger, det krævede at sende en mand på månen.

"Mercury 13" til Kvindernes Kampdag med introduktion af Anja C. Andersen

Denne film blev vist ved kvindernes kampdag 8. marts 2019. Se begivenhed

Denne dokumentar omhandler en lille gruppe af dygtige kvindelige piloter, der er med til at teste en rumraket i 1961, men de må træde til side, da det bliver alvor - kun mænd bliver udvalgt til at flyve ud i rummet. Denne film kan ses på Netflix.
mercury 13 poster
For all mankind poster

For All Mankind

For All Mankind er en dokumentar fra 1989 med originalt film materiale fra NASAs Apollo program som succesfuldt sendte mennesker til Månen mellem 1969-1972. Filmen fokuserer på Jordens skønhed set fra rummet og Apollo-astronauternes og mission controls oplevelser.

Last Man on the Moon

I denne dokumentar ser astronauten Gene Cernan tilbage på historien om NASA's månelandinger, og hvordan det ændrede hans liv at være den sidste person, der har stået på Månen.  Denne film kan ses på Netflix.
The last man on the Moon poster
thedish

The Dish

Et afsidesliggende australsk samfund, beboet af fåreavlere, spiller pludselig en nøglerolle i den første Apollo månelanding. Denne komedie er baseret på virkelige hændelser og fortæller en sød og underholdende historie om vigtigheden af at transmittere menneskedens første skridt på Jorden direkte til millioner af mennesker verden over.