For 50 år siden, I 1969, bragte Saturn V raketten de første mennesker til Månen. Saturn V er den største raket der nogensinde er bygget og for første gang kan du opleve den i fuld størrelse!

SpaceDays AR app
QR kode til download af SpaceDays AR appen

I appen kan du lære mere om den 111 m høje raket eller du kan scanne koden her for at frembringe raketten foran dig. Scan her

Anker til SpaceDays AR appen

Appen kan bruges af smartphones og tablets udgivet efter år 2016. Raketten kan fremstå mindre end den er, grundet forvrængning i perspektivet når man kigger direkte op.

Lidt om raketten

Saturn V er den største raket der nogensinde er bygget. Den blev brugt til at sende mennesker til Månen under Apolloprogrammet og til at sende rumstationen Skylab i kredsløb om Jorden i 1973. I alt blev 13 Saturn V raketter opsendt mellem 1967 til 1973. Alle fra Cape Canaveral i Florida, USA

Saturn V var en tre-trins-raket, dvs. den bestod af tre “trin” som hver havde sin egen brændstof og egne motorere. Det første trin hed S-IC og havde fem store F1-motorer, det andet trin hed S-II og havde fem mindre J2-motorer, det sidste trin hed S-IVB og havde en enkelt J2-motor.

Når raketten affyres frakobledes hvert trin efterhånden som det løb tør for brændstof. Faktisk så er det kun “kommandomodulet” hvor astronauterne sidder (den lille hvide “spids” på raketten) der kommer tilbage til Jorden.

Det første trin slukker efter kun 2:45 minutter (omkring 67 km oppe) hvorefter trinnet frakobles og falder tilbage i havet. Andet trin affyres nu og brænder indtil der er gået 9:12 minutter siden affyring - derefter frakobles det også. Det tredje trin affyres nu i kort tid for at få rumskibet ind i en såkaldt “parking orbit” i 190 km højde over jordens overflade. Herefter slukker tredje trin - i alt 11:39 minutter efter affyrring. I denne højde er astronauterne i kredsløb om Jorden i omkring 2 timer hvor de tjekker systemerne igennem. Er alt i orden affyres tredje trin igen i omkring seks minutter (dette hedder “Trans Lunar Injection”) og det er det, der bringer kursen mod Månen. Efter dette er genneført frakobles det tredje og sidste trin. 

Kommandomodulet (hvor astronauterne sidder) har et såkaldt “service modul” som bruges til at navigere og som har energi til systemerne. Kommando og Servicemodul kobler sig til Månelandingsmodulet og efterlader tredje trin mellem Jorden og Månen. Når service og kommandomulet nærmer sig Månen affyres servicemodulets motor i seks minutter for at sænke farten. To af de tre astronauter går ind i månelandingsmodulet og kobler sig fra kommando- og servicemodulet. Når de er langt nok fra hinanden affyrer månelandingsmodulet sin motor i 30 sekunder og sænker farten yderligere.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_4ebd
Kommandomodulet i Saturn V raketten
Saturn V raketten delt op i dele med skyer under
Nederste del af Saturn V raketten
Saturn V-raketten J2 motorer

Appen udvikles af Bardur M